Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 5. 2018

Nu metal

Nyní bych Vás chtěla seznámit se svým nejoblíbenějším žánrem - Nu metalem. Nu metal je podžánrem alternativního metalu. Vznikl v 90. letech, ale své slávy se dočkal až začátkem 21. století.

Vyznačuje se kombinováním heavy metalu a jiných žánrů - zejména hip hopu, grunge, funku, ale také elektronické hudby, hardcore punku a dalších.  Klade důraz především na rytmus, náladu a strukturu. 

Z velké části je postaven na zkreslených kytarových riffech -> kytary jsou rozladěné a jen zřídka kde uslyšíme kytarové sólo. Větší roli mají v Nu metalu baskytaristé a bubeníci, kteří dodávají písním rytmus a tempo. Kapely tohoto žánru mají často DJ, který jim zprostředkovává elektronickou hudbu na pozadí.

Nu metaloví zpěváci mohou v jedné písni vystřídat i několik typů vokálů -> běžný zpěv, rap, ale i screaming a growling. Texty písní bývají plné hněvu, frustrace, úzkosti a bolesti. Mohou tedy vyjadřovat osobní požitky zpěváka, popřípadě celé kapely.

Počátkem 90. let se začaly objevovat skupiny, které utvářeli tento styl a dostávali ho do povědomí ostatních.                                              Tvůrce a průkopník Nu metalu je skupina Korn a ovlivnila jím i další skupiny, jako například Limp Bizkit, Deftones, nebo také Linkin Park, Papa Roach, Static-X, Hollywood Undead, P.O.D, atd. Na české scéně jsou nejvýraznější kapelou hrající Nu metal Cocotte Minute

Pár let po přelomu tisíciletí začal Nu metal upadat a do popředí se dostaly jiné žánry - např. Metal core. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář