Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 5. 2018

Hard rock

Dnes si povíme něco o žánru zvaném Hard rock. Je to hudební styl vycházející z Rock and Rollu a jeho kořeny pochází z Blues-rocku a Garage. Říká se o něm, že je to vlastně takový "deštník" mezi Grungem a Punkem.

Základ pro Hard rock položili již skupiny jako The Rolling Stones, The Beatles, The Yardbirds, The Who nebo The Kinks tím, že do standardního Rock and Rollu začali přidávat tvrdší zvuk, těžší kytarové riffy, dunící bicí, či hlasitější zpěv. Velký podíl měl na vývoj Hard rocku též Jimi Hendrix, který byl prvním z kytaristů, kteří experimentovali s novými kytarovými efekty - modulace, zpětná vazba, nebo níže zmíněné deformace.

Pro Hard rock jsou charakteristické zkreslené (deformované) zvuky elektrických kytar, baskytar a bicích. Při hraní Hard rocku se nejčastěji vychází z použití 5-ti stupňové notové škály, která je typická pro Blues a také využívá prvky Britského blues, který má rychlejší rytmus a ve kterém se využívá více moderních nástrojů (elektrické kytary, baskytary, klávesové nástroje).

Koncem 60. let začali skupiny Led Zeppelin a Blach Sabbath mísit rané britské skladby do tvrdší formy -> Blues rocku.                  Hudba skupiny Black Sabbath se následně stala v Hard rocku revoluční. Temně laděné texty písní, tvrdé kytarové riffy a atmosféra živé hudby transformovala tehdejší hard rock do formy Heavy metalu. 

Skupina Nazareth v 70. letech dosáhla spojení mezi Hard rockem a komerčním úspěchem při vydání své desky "Hair of the Dog", čímž ovlivnila nárust počtů skupin, které začali hrát tento žánr. V následujících letech se do povědomí dostali skupiny jako Aerosmith, Lynyrd Skynyrd nebo Queen, které svými alby otevřeli Hard rocku nové možnosti.                                                            Pronikáním disco stylu do USA a punku do Británie začal Hard rock upadat a pomalu začal ztrácet svou popularitu.     

Po osudné smrti bubeníka Johna Bonhama se rozpadla skupina Led Zeppelin. V roce 1980 také zemřel zpěvák AC/DC, Bon Scott.  Smrtí těchto osobností zanikla éra klasických Hard rockových skupin. Většina dobových kapel začala hrát jiné žánry. 

Roku 1991, den před svou smrtí, oznámil Freddie Mercury (zpěvák skupiny Queen), že má AIDS.                                                         Začátek 90. let ale symbolizoval i znovuzrození Hard rocku, díky skupinám Guns ´N´ Roses a Metallica. -: jejich hudba směřovala do nového stylu Hard rocku - Grunge. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář