Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 5. 2018

Grunge

V dnešním článku Vás seznámím s hudebním žánrem jménem Grunge. Grunge je podžánrem alternativního rocku, který vychází z hard rocku a punk rocku. Grungeové kapely byly však ovlivněny i jinými prvky - například hardcorem, heavy metalem a noise rockem. 

Zrodil se v 80. letech ve Washingtonu v okolí města Seattle. Název stylu údajně pochází od Marka Arma z Mudhoney a znamená "špinavý; roztrhaný". 

Typickým zvukem Grunge jsou "špinavě" zkreslené zvuky kytar a silné kytarové riffy. Texty často pojednávají o depresích, pocitech beznaděje, odcizením, bezmocí, bolestí, touhou po svobodě a také často oplývají cynickým humorem. 

První grungeové kapely byly ovlivněny především punkovými a hardcore skupinami. První skupinou, která se považuje za grungeovou byli seattleští Green River, jejich členové poté stáli u zrodu Mudhoney a Pearl Jam. 

Na vrchol popularity se Grunge dostal v roce 1991, poté co vyšlo album Nevermind od Nirvany. v té době již byly v povědomí i skupiny jako Soundgarden a Alice in Chains. Po smrti Kurta Kobaina (Nirvana) v roce 1994 začal grunge pomalu uhasínat. A do povědomí se dostal nový směr - post-grunge, který prezentovala hlavně americká kapela Foo Fighters (jejich zpěvák David Grohl byl dříve bubeníkem Nirvany), jihoafričtí Seether a britští Bush. Grunge způsobil praktický konec glammetalu a ovlivnil alternativní rok a zároveň pomohl oživit punk. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ChatCrypto

EdwinNip, 9. 5. 2023 21:51

ChatCrypto is building a high performance AI Bot which is CHATGPT of CRYPTO.
We are launching the Worlds first deflationary Artificial Intelligence token (CHATCRYPTOTOKEN) which will be used as a payment gateway to license
Be rest assured and happy to be part of Chatcrypto family as signing up would give you free 1600 chatcrypto tokens(CCAIT)
Project link https://bit.ly/41Fp0jc
and with every referral you refer to Chatcrypto, you earn extra 1600 tokens for free.
q1w2e19z