Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 6. 2018

Billy Talent

Do třetice všeho dobrého - jako další mám na seznamu kanadskou kapelu Billy Talent. V ČR se proslavila hlavně díky singlům Fallen Leaves, Red Flag a Surrender. Na Billy Talent se kapela přejmenovala až v roce 2001 - dříve vystupovala pod názvem Pezz…

 

Počátky kapely sahají do doby, kdy byli Benjamin Kowalewicz a Johnatan Gallant ještě na střední škole. Založili spolu kapelu To Each His Own, do které později přibrali Aarona Solowoniuka. Na soutěži talentů se seznámili s Ianem D´Sou, který v té době působil v jiné kapele. Poté, co jeho kapela zanikla, přidal se k To Each His Own.

Postupem času se přejmenovali na Pezz a hráli směsici hip-hopu a grunge. V roce 1994 vyšlo jejich první album Demoluca, další album vyšlo v roce 1998 a jmenovalo se Watoosh!

V roce 1999 vznikl spor mezi nimi a stejnojmennou kapelou z Memphisu. Předchůdci Billy Talent ustoupili a vymysleli jiný název - inspirovaný knihou Michaela Turnera - Core Logo, jejíž hlavní hrdina se jmenoval Billy Talent.

Billy Talent spolu s názvem změnili i styl hudby. Začali hrát agresivnější punk rockovou muziku a zájem o ně začal stoupat. V roce 2001 podepsali novou smlouvu s Atlantic Record a Warner Bros Canada. 

V roce 2003 vydávají album Billy Talent I., za které v Kanadě získali platinovou desku a několik dalších ocenění. 

V roce 2006 vychází album Billy Talent II., ne kterém jsou k nalezení hity jako Fallen Leaves, Red Flag, Surrender nebo Devil In A Midnight Mass.

V roce 2007 vystupovali v ČR jako předskokané skupině My Chemical Romance a v roce 2008 zde měli svůj první koncert - v Malé sportovní hale v Praze. 

V roce 2009 kapela vydala další album s názvem Billy Talent III. 

Roku 2012 vydali album Dead Silence, na kterém najdeme písně jako Viking Death March, Cure For The Enemy nebo Surprise, Surprise!

Své zatím poslední album Afraid Of Heights vydali v roce 2016.

1.8.2017 zavítali do ČR a odehráli zde koncert v Korunní pevnůstce v Olomouci. V průběhu koncertu oznámil Benjamin Kowalewicz, že pokud Češi porazí na Olympiádě Kanadu v ledním hokeji, přijedou, a zahrají nám tu zadarmo. Co na to říct - škoda...